ΓΙΑΤΙ ανακυκλώνουμε?

Μείωση όγκου απορριμμάτων


Λόγω της προόδου της τεχνολογίας και της μεγάλης μείωσης του κόστους παραγωγής, τα ηλεκτρικά είδη εξαπλώνονται με γρήγορους ρυθμούς, με συνέπεια την ταχεία αύξηση του όγκου των αποβλήτων τους. Κατά συνέπεια, το πιο άμεσο και ορατό όφελος της ανακύκλωσης συσκευών είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και της ανάγκης για τη δημιουργία νέων Χ.Υ.Τ.Α..


Προστασία περιβάλλοντος


Ένα ιδιαίτερα σημαντικό όφελος που προκύπτει από την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων μας είναι ότι αποφεύγουμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε αυτά, όταν μετά το τέλος της χρήσιμης ζωής τους δε υποστούν ορθή περιβαλλοντική διαχείριση. Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής αποτελείται από πολλές πλακέτες κι άλλα κατασκευαστικά μέρη που περιέχουν μέταλλα όπως χαλκό, ψευδάργυρο, κασσίτερο, μόλυβδο ή κάδμιο. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι επιβλαβή για την υγεία ή το περιβάλλον όταν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά μας. Όταν, όμως, τον πετάξουμε στη χωματερή ή στη φύση, τα τοξικά μέταλλα που περιέχει θα απελευθερωθούν με ανυπολόγιστες ζημίες.
Επίσης, με την επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων μας ανακτώνται αξιοποιήσιμα υλικά, όπως μέταλλα, γυαλί και πλαστικό, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής νέων προϊόντων. Επομένως, η ανακύκλωση συνεισφέρει στον περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης, καθώς μειώνεται η παραγωγή τοξικών αερίων και σωματιδίων που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα ή βιομηχανικών αποβλήτων που ρυπαίνουν το νερό και το υπέδαφος. Ταυτόχρονα, με τη μείωση των παραγωγικών διαδικασιών, εξοικονομείται ενέργεια και περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.


Αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη


Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι φυσικοί πόροι που αντλούμε ως πρώτες ύλες για την κατασκευή των συσκευών μας δεν είναι ανεξάντλητοι αλλά μη ανανεώσιμοι και περιορισμένοι. Ανακυκλώνοντας λοιπόν, δεν απαιτείται ολόκληρη η διαδικασία εξόρυξης και επεξεργασίας των φυσικών πόρων μέχρι την είσοδό τους στην παραγωγική διαδικασία. Σύμφωνα με τα προηγούμενα μπορούμε να μιλάμε και, εν τέλει, να προάγουμε έμπρακτα την έννοια της βιώσιμης, αειφόρου ανάπτυξης με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος που δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.


Οικονομικά οφέλη


Εκτός της προστασίας του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και οικονομικά οφέλη για τους πολίτες. Ειδικότερα, μέσω της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών μειώνεται το κόστος αποκομιδής και μεταφοράς προς τους Χ.Υ.Τ.Α. το οποίο μετακυλίεται στου δημότες.
Οι κατασκευαστές που παράγουν προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους καθώς, μειώνουν τις ανάγκες τους σε πρώτες ύλες και ενέργεια, σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει, χαμηλότερο κόστος για τη βιομηχανία άρα και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.


Θέσεις εργασίας


Η ανάπτυξη της ανακύκλωσης σημαίνει αύξηση των θέσεων απασχόλησης, που ειδικά για τον κλάδο της ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Ελλάδα σήμερα χώρα μας αριθμούν σε περισσότερες από 1.000.


Η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι πλέον εύκολη, γρήγορη και δωρεάν


Τώρα μπορώ να ανακυκλώσω τις παλιές μου ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μου συσκευές απλά, εύκολα, γρήγορα και δωρεάν!


Όταν πρόκειται για μεγάλες και ογκώδεις συσκευές όπως πλυντήρια, κουζίνες, κλιματιστικά, θερμοσίφωνες, μεγάλες τηλεοράσεις κλπ., απλά με ένα τηλεφώνημα στο 801 801 90 90 ή στο 210 400 26 20 θα δώσω ένα ραντεβού καθορισμένη ώρα και ημέρα που με βολεύει ώστε να έρθει από το χώρο μου εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα κάνει την παραλαβή απολύτως δωρεάν!


Όταν πρόκειται για μικρές συσκευές όπως τηλεκοντρόλ, ραδιόφωνα, ανεμιστήρες, τάμπλετ, αριθμομηχανές κλπ
απλά τις μεταφέρω μαζί μου και τις απορρίπτω στους ειδικούς κάδους που βρίσκω σε επιλεγμένα σημεία.
 


footer